Programi

Program vrtićkih grupa

U vrtićkim grupama pored rada na adaptaciji novoprimljene dece, obrazovno - vaspitni rad je najvažniji. Kroz igru i pesmu, kroz stvaralačke, istraživačke, motoričke aktivnosti, socijalne igre, deca stiču saznanja o svetu koji ih okružuje, spoznaju pojave i događaje, grade mrežu pojmova i ispunjavaju je sadržajima prilagođenim uzrastu. Osim obrazovno - vaspitnog rada, vaspitači dosta pažnje i vremena posvećuju osamostaljivanju dece u svim oblastima funkcionisanja - prilikom obedovanja, oblačenje i svlačenje, korišćenje toaleta.

Program rada definisan je kroz teme, a dužina realizacije svake teme varira zavisno od interesovanja dece, stepena produbljivanja teme.

Teme od kojih polazimo u planiranju definisali su vaspitači I deca zajedno. Vaspitači u odabiru tema polaze od ideje I želje da, kroz obradu tema deci ponude životna i akademska znanja i veštine. Deca u definisanju I adabiru tema učestvuju izražavajući, verbalno I neverbalno svoja interesovanja, dileme I ideje. Teme su takođe povezane sa promenama u prirodi, živoj i neživoj, koje deca svakako zapažaju, a sada će imati priliku i da ih razumeju i istraže.

U funkciji što boljeg i sadržajnijeg istraživanja i saznavanja tematske celine, predškolska ustanova organizuje tematske izlete za decu, a saciljem započinjanja ili dubljeg istraživanja nekog pojma. Takođe, jednom mesečno organizuje se i pozorišna predstava, kada deca odlaze u pozorište ili pozorišna trupa gostuje u našem prostoru. Predstave se takođe biraju tako da odgovaraju dečjim interesovanjima, da na nov i drugačiji način prezentuju temu koju istražujemo.

Ciljevi i ishodi koje vaspitači razmatraju i od kojih polaze u planiranju svakodnevnog rada sa decom u vrtićkim grupama podeljeni su u grupe:

 • Samostalnost – staranje o sebi
 • Socijalni razvoj i socijalizacija
 • Razvoj, upotreba i razumevanje govora
 • Razvoj matematičkih pojmova i logičkog mišljenja
 • Stvaralački i kreativni ravoj
 • Motorni razvoj
 • Najnovije vesti
  • Mali Veliki Ljudi
   29.03.2023

   Organizacija za pomoć i brigu o deci sa posebnim potrebama \'\'maliVeliki ljudi\'\' danas je posetila našu ustanovi sa ciljem da nas obaveste o uspešnosti akcije Sanke Deda Mraza i da nam uruče Zahvalnicu za saradnju i učešće u njihovim akcijama. Hvala svim našim roditeljima što podržavaju akciju i svake godine pomognu da se svako dete u domu u Srbiji obraduje novogodišnjim paketićem.

  • Pozorište lutaka Pinokio
   17.03.2023

   Pozorište Pinokio @pozoriste.lutaka.pinokio ugostilo je naše mališane, a sve u organizaciji @maja_peron_9_i_tri_cetvrtine Hvala

  • Poseta Pet centru
   23.02.2023

   Divni zaposleni @petcentarsrbija ugostili su naše Kolačiće i odgovorili na sva njihova pitanja vezano za kućne ljubimce. Pokazali su nam šta je sve potrebno da naš ljubimac bude srećan. Hvala na gostoprimstvu!